Nu aveți încă un cont? Crează nou

Setări

Ce este o licență software și câte tipuri de licențe există?

O licență software vă oferă dreptul legal de a instala, utiliza, accesa, afișa, executa sau interacționa cu un anumit program software. Uneori este posibil să aveți nevoie de o licență pentru fiecare computer sau dispozitiv pe care este instalat software-ul. O licență acoperă aspecte precum drepturile de downgrade și specifică dacă o licență este perpetuă (veșnică) sau temporară (cu o anumită dată de expirare).

Pentru fiecare program software Microsoft pe care îl utilizați, aveți nevoie de o licență. Microsoft oferă o gamă largă de opțiuni de licențiere pentru a satisface nevoile diferite ale clienților. Termenii și condițiile pentru fiecare opțiune de licențiere variază, la fel și prețul - ambele depind de tipul de licență achiziționat.

Care sunt cele mai comune tipuri de licențe?

Fiecare tip de licență este potrivit pentru diferiți utilizatori. De exemplu, licențele OEM și Retail sunt destinate utilizatorilor obișnuiți, în timp ce licențele de volum sunt cele mai bune pentru companii și organizații.

Vizualizare rapidă a tipurilor de licențe


*1
FPP - Full Packaged Product (Produs complet ambalat)
*2 RDS - Remote Desktop Services (Servicii desktop la distanță)
*3 VAMT - Volume Activation Management Tool
*4 MAK - Multiple Activation Key (cheie pentru activare multiplă); KMS - Key Management Services (Servicii pentru gestionare a cheilor)

 

OEM

Original Equipment Manufacturer. Acest tip de licență este achiziționat atunci când cumpărați un computer, un laptop sau alt dispozitiv dintr-un magazin virtual, dintr-un magazin fizic sau direct de la companii precum HP sau Dell și vine cu un sistem de operare deja instalat, aplicații Microsoft, sau amândouă. Prețul sistemului de operare și/sau licențelor se calculează în prețul final al produsului dvs. electronic achiziționat.

Transferabilitate

Transferabile între dispozitive = atunci când dezactivați licența de pe un dispozitiv, o puteți activa pe un altul.

Notă juridică: revânzarea licențelor software (inclusiv OEM) este complet legală în cadrul Uniunii Europene. Conform legislației UE, "un autor de software nu se poate opune revânzării licențelor sale "utilizate" și "chiar dacă acordul de licență interzice un transfer suplimentar, titularul drepturilor de autor nu se mai poate opune revânzării acelei copii -Hotărârea CJUE în Cazul C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp

Activarea licenței *utilizate

Activarea online este cea mai ușoară, dar uneori nu funcționează pentru produsele Windows 10 și Office. În acest caz, vă rugăm să contactați asistența noastră pentru clienți (e-mail: info@software-deals.ro, telefon: +40 371 700 375) și vom activa produsul cu ajutorul activării telefonice.

*licență redundantă care anterior avea un alt proprietar, dar a fost reînnoită, astfel încât să poată servi altcuiva

 

Retail/FPP

Full Packaged Product, denumit frecvent retail, este probabil cel mai simplu tip de licențe Microsoft. Dvs. doar vă cumpărați licența online sau dintr-un magazin și este pentru dvs. pentru totdeauna (probabil că ați mai achiziționat în trecut produse Windows sau Office de acest fel). Poate fi instalat, reinstalat sau dezinstalat ori de câte ori doriți, atâta timp cât îl utilizați numai pe un singur dispozitiv în orice moment.

Transferability

Transferabil între dispozitive = atunci când dezactivați licența de pe un dispozitiv, o puteți activa pe un altul.

Notă juridică: revânzarea licențelor software (inclusiv OEM) este complet legală în cadrul Uniunii Europene. Conform legislației UE, "un autor de software nu se poate opune revânzării licențelor sale "utilizate" și" chiar dacă acordul de licență interzice un transfer ulterior, titularul drepturilor de autor nu se mai poate opune revânzării acelei copii." - Hotărârea CJEU - Cazul C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp

Activarea licenței *utilizate

Activarea online este cea mai ușoară, dar uneori nu funcționează pentru produsele Windows 10 și Office. În acest caz, vă rugăm să contactați asistența noastră pentru clienți (e-mail: info@software-deals.ro, telefon: +40 371 700 375) și vom activa produsul cu ajutorul activării telefonice.

*licență redundantă care anterior avea un alt proprietar, dar a fost reînnoită, astfel încât să poată servi altcuiva

 

Licență de volum

Acest tip de licențiere este cel mai potrivit pentru întreprinderi și organizații care necesită achiziționarea unui număr mai mare de licențe software, fără a fi nevoie să aveți elemente fizice însoțitoare, cum ar fi CD-uri sau DVD-uri, un ghid al utilizatorului sau o cutie. Achiziționarea în volume reduce costurile pentru aceste articole, precum prețul pe instalație, deoarece software-ul poate fi utilizat simultan pe mai multe computere din cadrul organizației. Licențierea în volum oferă mai multă flexibilitate și manevrabilitate, iar datorită VAMT - Volume Activation Management Tool, licențele pot fi instalate simultan pe un număr mare de dispozitive.

Transferabilitate

Transferabiel între dispozitive = atunci când dezinstalați programul pe un dispozitiv, îl puteți instala pe altul.

Notă juridică: revânzarea licențelor software (inclusiv OEM) este complet legală în cadrul Uniunii Europene. Conform legislației UE, "un autor de software nu se poate opune revânzării licențelor sale "utilizate" și "chiar dacă acordul de licență interzice un transfer ulterior, titularul drepturilor de autor nu se mai poate opune revânzării acelei copii."

Din hotărârea Curții Europene de Justiție privind disputa usedSoft/Oracle rezultă clar că principiul 'limitării' se aplică fiecărui program care a fost achiziționat comercial. Nu contează dacă programele individuale sunt vândute ca parte a unui contract de licență de volum sau nu. Instanța Regională Superioară din Frankfurt a ajuns la aceeași concluzie prin verdictul său din decembrie 2012. A concluzionat că revânzarea de licențe individuale achiziționate original ca parte a unui contract de licență de volum nu a "(dus) la concluzia că acest lucru ducea la divizare nepermisă."

Portabilitate

Drepturi de utilizare extinse - un utilizator poate folosi software-ul pe mai multe dispozitive.

Management

  • Management facil cu ajutorul VAMT (Volume Activation Management Tool)
  • Activarea rapidă a produselor software pe un număr mare de dispozitive
  • Compatibil cu Remote Desktop Services

Activarea licențelor *folosite

Activarea fiecărei licențe se poate face manual online. Această activare individuală este potrivită pentru licențe mai mici, deoarece o cantitate mai mare ar lua prea mult timp.

Activarea automată a software-ului:

Un număr mai mare de licențe pot fi activate simultan cu ajutorul VAMT (care poate fi descărcat aici). Activarea software-ului se face prin MAK - Multiple Activation Key (cheie pentru activare multiplă). Fiecare cheie MAK conține un număr specific de activări pentru dispozitiv. Numărul de activări disponibile pentru fiecare cheie de produs MAK poate fi verificat cu ajutorul instrumentului VAMT - acesta este de obicei gestionat de un administrator al unei rețele de companii. Dacă vedeți că numărul posibilelor activări rămase este scăzut, contactați-ne prin e-mail: info@software-deals.ro sau telefonic: +40 371 700 375 și vă vom mări acest număr (prin trimiterea unei cereri speciale către producătorul de software).

Cheile MAK sunt cele mai potrivite pentru companii și organizații în care dispozitivele nu sunt reinstalate des.

O altă modalitate de a vă activa licențele de volum este KMS (Key Management Services). Similar cu cheile MAK, cheile KMS sunt bune pentru un anumit număr de activări. Diferența constă într-un proces diferit de activare. Trebuie să configurați un server în cadrul rețelei dvs. din cadrul corporației cu serviciul de licențiere software (Software Licensing Service) și cu cheia dvs. KMS. Acest server va comunica cu serverele Microsoft pentru a vă activa produsele. Apoi, puteți activa dispozitivele dvs. conectându-vă la serverul de licențiere KMS prin intermediul rețelei interne.

Activările KMS expiră după o anumită perioadă de timp (180 de zile). După acel moment, clientul trebuie să se reconecteze la server și să activeze licența.

KMS se potrivește cel mai bine dispozitivelor care rareori (sau niciodată) părăsesc rețeaua corporativă (de exemplu, în bănci, companii mari etc.).

*licențe redundante care anterior aveau alt proprietar, dar au fost reînnoite, astfel încât să poată servi altcuiva

 

Compatibilitatea licențelor

Practic, există două tipuri diferite de fișiere care sunt utilizate pentru instalarea aplicațiilor Microsoft. Ele sunt numite Click-to-Run și Windows Installer (MSI).

Tehnologia Click-to-Run este utilizată pentru instalarea abonamentului Office 365 și a majorității produselor Office 2013 și 2016. Tehnologia Windows Installer (MSI) este utilizată pentru a instala licențele de volum ale Office, cum ar fi Microsoft Office Professional Plus și Microsoft Office Standard.

Din păcate, nu puteți avea instalate produse Office (cum ar fi edițiile 2013 sau 2016) care utilizează două tehnologii de instalare diferite (menționate mai sus) pe același computer. Acest lucru se aplică și aplicațiilor independente cum ar fi Access, Visio, Project, Skype for Business sau OneDrive for Business.

 

Produsul a fost adăugat în coș

Livrare gratuită și returnarea banilor în 30 de zile